Niisiis .. kevadeärevus hakkab maad võtma. “Mutid” ostavad külvimulda ja seemneid – Tidrikud on hakanud riidekappe sorteerima närviliselt ja ärkavatele kaskedele ning vahtratele hakkab “aura tekkima”. Kevade esimene pruul tulebki vahtramahlast ja pisut hiljem kasemehlast. Oluline on see, milline talv on olnud, öeldakse et pehme talv toob vesise mahla, käre talv magusa. Kõige magusama mahla aga saab käreda talve järgi künkal kasvavalt vanalt kaselt.

Vahtramahl hakkab jooksma kui päeval paistab päike ja on plusskraadid ning öösel veel külmetab. Olenevalt kevadest võib see aeg olla isegi veebruaris – kuni aprillis. Ega ilma naljata ei kutsuta Aprilli mahlakuuks, nii tähtis oli see aeg vanarahvale. Vahtramahl on magus, oluliselt magusam kui kasemahl aga sellist vahtrasiirupit nagu ” Ameerikas ” või Canadas rohkem tegelikult, ( Suhkruvaher (Acer saccharum) on Kanada rahvuspuu. Ka riigi sümboolikas tuntud vahtraleht pärineb just suhkruvahtralt.) Meil naljalt ei saa -seal on vahtramahla suhkrusisaldus ca 7%meil 3-3,5% et saada liiter siirupit oleks vaja kokku keeta 40 -80 l mahla. Kuid kangekaelsed eestlased teevad keerukusest hoolimata siiski ka seda. Vaata või https://www.kasekunst.ee/uudised/
Mahlas on sahharoosi, mineraalaineid, vitamiine ja mikroelemente, valke, taimseid hormoone, ensüüme ja aminohappeid. Vahtramahl on väga tundlik, kõige parem on kogumiseks kasutada klaasist anumaid igasugune plastik võib rikkuda lõhna ja maitse.
Musta huumorina võiks öelda et mahla pressime noortest puupakkudest (itsitan pihku) Sellekohane nali ringles pikka aega meil ettevõtjate seas, kui tervisekaitse kontroll, teoreetikust ametnik vastu rindu tagus ja nõudis et tema tuleb meile tehasesse mahla tegemist kontrollima millal tema tahab olgu või detsember. Noh ega me ka siis kadedad olnud lubasime kasepakud valmis panna sest detsembris saab korjata vaid kaske.
Aga kui nüüd tõsiseks tagasi minna siis mahla võtmine on lihtne, auk puusse või oks katki ja pudel otsa ning mahla tuleb ….aga puule ei tohi asjata haiget teha. Kui haava ei sulge liiga peenikest puud või iga aasta kurnata puu jääb haigeks ja sureb. Ja sureva puu mahl ei ole mitte kasulik vaid õnnetus. Puu peaks seetõttu olema vähemalt 20 cm jämedune kust mahla võtate, auk tuleb prunniga või pookevahaga ilusasti sulgeda et haigus puusse ei läheks ja kui võimalik võtta mahla iga aasta erinevast kohast. Auk ei tohks olla ka liiga sügav. Mahla kogumiseks puuritakse tavaliselt puu tüve sisse minimaalne auk, väikse näpu pikkune ehk, millest saab mahla sobivasse anumasse juhtida kas plastvooliku või metallist, puidust tila abil. Auku on kõige lihtsam puurida trelliga. Piisab pliiatsijämedusest august. Üle 3 cm auk on juba kurjast.
Peale selle, et kasemahla peetakse üheks paremaks organismi turgutajaks seal sisalduvate ainete pärast, sisaldab vett, glükoosi, fruktoosi, vitamiine, õunhapet, valku, rauda, fosforit, kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi, tsinki jne…. Arvati et see suudab lahustada neeru-, põie- ja sapikivisid, ergutada neerude tegevust ja soodustada liigsete soolade ja toksiinide väljutamist, parandada vereloomet. Arvati et Mahl aitab isegi depressiooni ületada,
Vanarahvas kasutas kasemahla ka kosmeetikas: kasemahlaga näo pesmine pidi hoidma naha klaari ja kortsud eemal. Juuste loputamine peaks aga muutma viimased säravaks ning siidiseks. Ja et kui et kui ESIMESE kevadise mahlaga nägu pesta saab suveks näo valgeks kui kasetohtkõik tedretähnid peseb minema. Valget nägu peeti ju ilusaks ja peeneks. Mahla ei tohtinud enne pesemist juua, muidu kaob imevägi.
Lõunanaabrite kasemahla-armastus on leidnud veinina tee laia maailma ning teinud Läti mehe Linards Libertsi oma kodumaal edu võrdkujuks. Ta võtab iga aasta mahla umbes 400lt puult.
Soome keeles tähendabki sõna mahla vaid puumahla, kõigi muude mahlade nimeks on neil mehu.
Meie Vanarahval aga oli lausa ütlus Valge lehm, sada sarve peas. Lüpstakse ühest nisast.
Retsepte Kasemahlast pikemaks nautimiseks.
Hapendatud kasemahl
Värske kasemahl valada hoolikalt pestud pudelitesse, jättes pudeli kaelaosa puhtaks, sulgeda õhukindlalt. Hästi sobivad šampanjapudelid või 3 liitrised purgid. Viimased sulgeda õhukindlalt metallkaanega. Siingi jätta purgi servast 2-3 sõrmejagu ruumi. Kevadel purki, pudelisse pandud mahl on tarvitamiseks sobivalt hapu 5-6 nädala pärast. Säiludes aastaid. Kui soovite süsihappegaasirikkamat jooki võib 0,5l mahla kohta lisada 0,5 -1 tl suhkrut. ja 3-4 rosinat.
Kasemahla šampanja
võta 12 l kasemahla 3-3,5kg uhkrut 4 sidruni sisu või 200g ebaküdonia mahla, 100g veinipärmi, igasse šampanjapudelisse lisamiseks 50 g viina või rummi.
Kasemahla keeta seni, kuni on aurustunud 1/3-1/2 vedelikust, vaht eemaldada. Vedelik valada 10 liitrisesse käärimisnõusse.Lisada sidrunimass või ebaküdonia mahl ja veinipärm. siis lisada nõusse värske kasemehl kuni nõu on kaelani täidetud. Sulgeda nõu ja hoida toasoojas kuni intensiivse kärimise alguseni. Seejärel viia nõu pooleteiseks kuuks jahedasse. Villimisel lisada igasse šampanjapudelisse viina või rummi. pudelid täita virdega, sulgeda, traadistada, ning hoida kuu jahedas.
Rabarberi Kasemahlavein
Liiter Rabarberimahla, 6 kg suhkrut , kasemahla, venipärmi, koostisosadest saab 25 l veinivirret. Kasemahla võtta nii palju et pudel oleks kaela alguseni virdega täidetud.Lahustada suhkur rabarberimahlas. Valada siirup käärituspudelisse, täita nõu ülejäänud osas kasemahlaga. Lisada veinipärm. asetada peale käärimistoru ja kääritada käärimise lõpuni..ehk kuni süsihappe gaasi enam ei eraldu.
Kasemahlakali
Aurutada 10l kasemehla 5l mahuni, jahutada, lisada peotäis leige veege pestud rosinaid ja ühe sidruni lõigud, lasta ööpäev toasoojas käärida. Seejärel valada kali pudelitesse, sulgeda õhukindlalt ja hoida jahedas kohas .
Kasemahlakali sidruniga. 10 liitrile kasemahlale lisada 3-4 sidruni mahl ja 50 vähese suhkruga hõõrutud pärmi, segada. Segu valada 0,5 liitristesse pudelitesse, kus 1 liitri mahla kohta on lisatud 2 tl suhkrut . Pudelid sulgeda ja viia jahedasse kohta tarvitada mõne päeva pärast.
asutada saab ka raviotstarbeliste jookide valmistamiseks.
Kasemehla -sigurijuurejook. 1 liitri keeva vee kohta võtta 2sl kuivatamata kõrvetamata peenestatud sigurijuurt. lasta jahtuda, kurnata ja segada kasemahlaga vahekorras 3:1 (esimene arv näitab kasemahla kogust) .Lasta 3-4 ööpäeva jahedas seista ja juua 1 klaas 2-3 korda päevas enne sööki. Jook tarvitada Furunkuloosi, neeruhaiguste, aneemia (kehvveresus), unetuse ja suhkruhaiguse ravis.
Kasemahla -Liht Naistepuna jook.
Võtta 5 spl kuiva peenestatud naistepuna droogi, 1 liitri vee kohta. Keeta 10 minutit, jahutada , kurnata, ja segada kasemehlaga vahekorras 3:1. Juua võib kohe, üks klaas 2-3 korda päevasenne sööki. Suuremat joogikogust hoida jahedas. Jooki tarvitada seedehäirete , maksa -ja põiehaiguste, koliidi, (jämesoolepõletiku) ja unetuse korral. See jook on hinnatud ka rögalahtistina ja köhavaigistine selle tõttu.
Kasemahla Pohla või Mustikalehejook.
Võtta 6 spl kuivatatud peenestatud polhlalehti 1 liitri keeva vee kohta. Keeta mõni minut kinnises nõus ja lasta jahtuda. Kurnata ja segada kasemehlaga vahekorras 2:1 lasta laageduda 2-3 päeva kinnise nõus jahedas laagerdudaja , juua 2-3 korda päevas enne sööki, pohlalehe Jooki tarvitada kivitõbede, põiepõletike, reuma ja podagra puhul.
Mustikalehejooki tervitada eelkõige suhkruhaiguste korral kui veresuhkrut alkandavat jooki.
Kasemahla Kõrvenõgesejook.
Võtta 3spl kõrvenõgese kuivatatud peenestatud lehti ja valada peale 1 liiter keeva vett, jahutada, kurnata, segada kasemehlaga vahekorras 2:1 Lasta laagerduda 3-4 päeva ja juua 1 klaas pärast sööki. Jooki tarvitada aneemia, neeru- ja kuseteede põletike, põrnahaiguste, soolepõletike, suhkruhaiguse tarvis.
Kasemahla -Aedoakauna keeduveejook.
Segada aedoakaunte jahtunud kurnatud keeduvesi kasemehlaga vahekorras 2:1, lasta laagerduda 3-4 päeva ning juua üks klaas päevas enne sööki. On kõrgelt hinnatud veresuhkrualandaja.
Kasemehla Aedvaagijook.
Võtta 4 spl aedvaagi droogi, valada peale 1 liiter keva vettja hoida tõmmist 30 minutit 100 kraadi juures. (vee vannil), jahutada, kurnata, ja segada kasemehlaga vahekorras 4:1.Jook i võib kohe juua üks klaas korraga, kolm korda päevas enne sööki. Jooki tarvitada rögalahtistajana, Neeru ja maksahaiguste, hemorroidide ravis.
Kaseõlu
Koostisosad: umbes 20 l kasemahla, 1 kg mett, 3 küüslauguküünt, sidrunikoort, 4 supilusikatäit õlut. Mahl soojendada, segada sisse mesi (kuni lahustub), lisada küüslauk ja sidrunikoor, keeta 1 tund. Pärast jahtumist lisada 4 spl õlut. Lasta fermenteeruda, panna pudelisse ja säilitada külmkapis.
Tarvitada söögiisu tõstmiseks enne sööki.
Kes ise ei viitsi teha siis erakordselt huvitavaid tooteid on ka valmiskujul eestis saada , mõisliku hinnaga ja ilma ebavajaliku sodita. Kvaliteeti märgina kinnitamas Talu Toidab tempel. 
Kasutatud ja soovitatav kirjandus.
