Kui ei ole surmatõbi siis on ikka viinast abi, ehk Murueide aastaring purgis ja pudelis.

Selle blogipostituse  algusesse tuleb ilmselgelt kirjutada Tähelepanu, tegemist on alkoholiga! Alkohol võib olla kahjulik teie tervisele.

Aga tegelikult on viin targa inimes jook ja sellest võib endale nii abi kui rõõmu valmistada ja siinkohal räägime eriti värvilisest ja maitsvast rõõmust!

Keskajal näiteks naistepäeva ei peetud. Aga Maarjapäeval  tuli kõrtsus käia, sest see oli  oma ülejäänud päevade töökusega ära teenitud. Jooma pidi sel päeval  punaseid jooke – ja  marjanapsi, seda usuti tegevat põsed punaseks (mis koos laiade puusade oli elujõu ja jaksamise märk) ja meele heaks! Ning nii hea kraami puhul on viimane uskumus ilmselgelt tõde.

_U6A4468

Tegelikult võib olla oleks marjanapsudest pidanud kirjutama hoopis suvel, mil kõike maitsvat ja värvilist oli meie ümber külluslikult,  aga see selleks -eks tehke omale siis kuskile kalendrisse rist et suvel jälle postitust lugeda oleks meeles. Seni mõned mõtted ja nipid kuidas ise omale ja kinkimiseks  parimast parimat valmistada.

Esiteks, pudelid – minus ärkab alati prükkar kui kusagil mõnd lahedat traatvõru või huvitava kujuga pudelit ripakil näen, neid on kahtlemata tänapäeval ka palju müüa aga siiski kõige huvitavamad on ikka sellised kuskilt vanavaraturult kellegi kapinurgast või muidu ripakilt pärit. Mul on alati hea meel kui linnainimesest sõbar küllatuleb  kotike tühja huvitavat taarat kaasas. Kui aga nii hästi ei lähe siis -huvitav valik ostmiseks on  näiteks siin https://www.cidermill.eu/et/c/klaastaara

Edasi tuleb materjalivalik – kõige lihtsam koduse marjalikööri retsept on 1+1+1 ehk : üks osa marju, üks osa suhkrut, üks osa viina. Kasutada võib ka piiritust, hanzat, brändyt, konjakit -ehk kõike,  mil sisuliselt 40 kraadi või enam sees. 39-45 kraadise viinaga tuleb naps 15-17 kraadi kange,  kangema kraami puhul vägevam.

Iseendale eriomase  koduse likööri saab erinevaid marju omavahel kombineerides.

Parimad kombinatsioonid:

vaieldamatult tikrid – tikker on täiesti põhjendamatult unustusehõlma vajunud mari. Tugevamate marjakestade puhul võib tikrile teha augukesed nõelaga kestasisse, sama lehtib ploomile , kuid seda pigem sel põhjusel et nahk rullima ei hakkaks ja ilus püsiks.

Imeilusa värviga on aroonia -lisades paar kirsilehte ja tibakese sidrunhapet saame “kirsilikööri”

Alõtsa – tilgake mandliessentsi, roosi õielehed. Rooside puhul on ülioluline ikka ka sorte jälgida, mitte kõikidest imeilusatest lilledest ei saa hõrgult lõhnavat nektarit vaid võib saada vaid priini maitsetu löga. Roosiliköörile tasub lisada pisut  sidrunit. Sidrun garanteerib  selle et liköör koledaks pruunik slögaks ei lähe vaid roosi õielehed ikka erksavärvilised püsivad, ning annab ka pisut vajalikku happelisust. Kurk suhkur ja põldmari on vägagi värkendav komplekt. Igasugused  pihlakd -sorbaroniatest (aroonia ja pihlaka ristand) kuni valgete pihlakatieni välja.  Mooruspuu marjad, võilille õielehed ja tiba mett. Kombinatsioone on lugematult -lagi on vaid inimfantaasia – ja nagu me teame siis selle laeni me jõudnud ei ole.

Kui suhkrut liiga palju on võib see kristalliseeruda ja aja jooksul karamellise maitse teha (kännu kukke ju mäletete?)

Väga lahedad pudelid saab kui marjad ja muu materjal pudelis kihiti laduda …marjad alla kurgiviilud peale näiteks, aga pikapeale võib see värviliste materjalide puhul muidugi kaotsi minna kui mõne marja tumedam värv näiteks pudelis levib.

Lisada võib erinevaid  maitseaineid, näiteks aniisi, kaneeli, nelki, või tchillit. Tehtud on ju isegi ussiviina! Tõsi tänaseks päevaks on tõestatud et see tegelikke raviomadusi endas ei kätke.

Nii ägedad aga on ürdiliköörid  kus on piparmünti, mesiputke , lõhnavat madarat või melissi. Neis on kahtlemata olemas ka tinktuuri raviomadused , mis siis et suhkruga koos. Mõnd mõrudamat rahvameditsiinis hästi tuntud materjali nagu näiteks eriti naistele kasulik tööriist  raudrohi ja kurgu ja kopsuhädade puhul rahvameditsiinis hinnas olev põdrasammal ei olegi oma maitse tõttu teistmoodi mõnus manustada kui siirupiks või likööriks tehtud koos väikses vanilliga näiteks.  http://maravo.ee/ideafarm/?tooted=raudrohu-siirup.

Rääkides siirupitest siis suurepärase kiir napsi saab ka siirupi ja alkoholi kokkusegamisel, ning eriti piduliku ürituse puhul võib sellise siirupi, alkoholi segu zelatiiniga segades tarretiseks teha, pisikesteks suupärasteks  ühe ampsuga allaneelatavateks portsudeks või ruutudena lõigatuks pakkudes,

kuid sellega peab väga ettevaatlik olema, hõrgu maitsega tarretis läheb nobedasti alla aga kõhus töötab nagu alkohol ikka ja purju jääb lihtsalt.  Nii et kui viinaga nalja teha ei taha, või ei julge igas seltskonnas,  siis alkoholivabad zelatiininapsud ikkagi!

Kel asi juba rohkem käpas, võib lisaks marjanapsudele katsetada ise ka näiteks kohvi-, sidruni- või koorelikööri tegemist.

Ilusate pudelite kaua säilitamise soovi korral, peab arvestama et aastate jooksul võib jook värvi muuta: algselt kollased või punased joogid muutuvad pruunikaks.Ka joogi sees olev materjal võib värvi muuta ja mõnel puhul isegi pisut lagunema hakata , seepärast on soovitav seda ikka paari aasta jooksul ära tarbida ja värske teha.

Nutikat tegemist ja tarka tarbimist soovib teie Murueit Maria Kaljuste

pudelite pilt

alumine pilt gurmaanist sõbra  Ivar Kont i erakogust.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s